Hovedstrukturen
Fredensborg Forsyning driver over 650 km ledninger, hvoraf 470 km er hovedledninger og resten stikledninger fordelt på cirka 25.000 stik. De har også 186 pumpestationer, 49 regnvandsbassiner og 14 spildevandsbassiner.
Siden 1960'erne har det været standard at adskille regn- og spildevand. Da store dele af kommunen er udbygget efter 1960'erne, er omkring 87 % af kloaksystemet separatkloakeret, mens 13 % er fælleskloak.
Ca. 20 % af Fredensborg Kommune er kloakeret, hvilket dækker de fire store byområder (Kokkedal, Nivå, Humlebæk og Fredensborg) og flere landsbyer. Det kloakerede areal er opdelt i 351 kloakoplande baseret på, hvor regn- og spildevandet ledes hen, og hvilken kloakeringsform der findes.
Kommunen har tre hovedtyper af kloakering, som primært ejes af Fredensborg Forsyning.
Dog kan nogle områder historisk set være privat ejede.
Læs om kloakeringstyperne og dine rettigheder og pligter
Hvis du bor i et separatkloakeret område, skal dit husspildevand løbe ét rør ud til Fredensborg Forsynings spildevandsstikledning, og dit tag- og overfladevand skal løbe i et andet rør ud til Fredensborg Forsynings regnvandsstikledning.
I separatkloakerede områder bliver husspildevand ført til et renseanlæg, og tag- og overfladevand bliver ledt til et vandløb, en sø eller Øresund. Tag- og overfladevand renses nogle steder via olieudskiller eller et åbent regnvandsbassin inden udledning til recipient. Andre steder bliver tag- og overfladevand slet ikke renset inden udledning.
Fredensborg Kommune vil i planperioden lave en oplysningskampagne ”Blå Fisk” for borgere og virksomheder i separatkloakerede områder for at undgå forurenende, miljøfremmede stoffer i vandløb, søer og Øresund. Olieudskillere og åbne regnvandsbassiner, fjerner nemlig langt fra alle stoffer i spildevandet.
Hvis du bor i et fælleskloakeret område, løber dit husspildevand og tag- og overfladevand i samme rør ud til Fredensborg Forsynings stikledning.
Du må gerne lave et separat system inde på din egen grund, og så samle de to ledninger i Fredensborg Forsynings stikledning. På denne måde er du forberedt, hvis Fredensborg Kommune ændrer kloakeringsformen i dit område til separatkloak.
I fælleskloakerede områder løber både husspildevand samt tag- og overfladevand til et renseanlæg. Der er undervejs i systemet etableret aflastningsbassiner, som sørger for, at det opblandede regn- og spildevand løber ud i en sø eller vandløb i stedet for at stuve op på veje eller i kældre. Ved rigtig store regnskyl kan bassinerne kloakkerne ikke nå at lede vandet til bassinerne og vandløbene. Du kan i disse tilfælde opleve, at din kælder, dit hus eller vejene bliver oversvømmet med opblandet regn- og spildevand. Dette er når en regnhændelse overskrider Fredensborg Forsynings serviceniveau for kloakkerne
Hvis du bor i et spildevandskloakeret område, skal dit husspildevand ledes til Fredensborg Forsynings spildevandsstikledning i skel, og dit regnvand skal som udgangspunkt håndteres lokalt indenfor din egen matrikel, f.eks. via nedsivning i faskine.
Håndtering af regnvand indenfor egen matrikel sker som oftest ved nedsivning via faskine eller regnbed, eller ved at lede regnvandet til et markdræn. Bemærk at håndtering af regnvand kræver en spildevandstilladelse fra kommunen
til enten nedsivning eller udledning til recipient.
De tre ovenfor beskrevede kloakeringstyper ejes og driftes som udgangspunkt af Fredensborg Forsyning udenfor private matrikler. Der er dog nogle oplande, som af historiske årsager er blevet etableret som privat ejede kloakker. De private kloakker er dels kloakker på private ejendomme (stikledninger) og dels kloakker, der betjener flere ejendomme, men som er ejet af et fællesskab af grundejere (fællesprivate kloakker).
Drift og vedligehold af de private kloakker er lige så vigtig som det offentlige kloaksystem for, at det samlede spildevandssystem fungerer. Utætte eller fejlkoblede private kloakker kan medvirke til forurening af vandområder, og i mange tilfælde er det de private kloakker, der er årsag til rotteproblemer på grund af manglende vedligehold.